57856.jpg

Unga önskar fler små jobbuppdrag från lokalsamhället

19.04.2017 kl. 10:00
I vår och sommar tränar ungdomar viktiga arbetslivsfärdigheter i 4H-föreningarna runtom i Svenskfinland. Föreningarnas arbetspooler förmedlar små jobbuppdrag från lokalsamhället åt ungdomar som fyllt 14 år.

Innan sitt första jobbuppdrag får den unga gå en introduktionskurs och lära sig om arbetslivets spelregler. Ungdomarna har också möjlighet att gå andra förberedande kurser och lära sig mera om olika jobb till exempel trädgårdsarbeten, städning och barnpassning.

– Det är rätt så utmanande för en ungdom under 18 år att hitta ett sommarjobb idag. Genom vår verksamhet vill vi sänka tröskeln och ge den unga både kunskap om arbetslivet och möjlighet till att träna viktiga färdigheter inför framtiden, berättar Camilla Wahlsten, verksamhetsledare för Finlands svenska 4H.

4H-föreningarna runtom i Svenskfinland har ungdomar som gått introduktionskursen och väntar på att få hjälpa till med allt från fönstertvätt till servering på kalas. Ungdomarna ställer gärna upp efter skoltid, under veckoslut och på sommarlovet.

För kunden är det lätt och smidigt att få små jobb utförda via 4H:s arbetspooler. 4H-föreningen fungerar som arbetsgivare och fakturerar kunden för utfört arbete och betalar lön åt ungdomen. Ungdomarna är också försäkrade av 4H-föreningen.

– Vi hoppas att allt från barnfamiljer till pensionärer och företagare tar kontakt och erbjuder våra duktiga ungdomar en möjligheten att hjälpa till med småjobb och ge dem viktig arbetserfarenhet, säger Anna Liljeström, verksamhetsledare för Östnylands 4H.

Jessica Sjöblom jobbar via arbetspoolen Nordpolen inom Pedersöre 4H.

– Jag tycker att det har varit roligt att få små och varierande uppdrag från Nordpolen. Det är trevligt att träffa nya människor och allt har fungerat bra, berättar Jessica Sjöblom.

Kontaktuppgifter till 4H:s arbetspooler hittas på www.fs4h.fi/hjalpivardagen.

 

4H:s sysselsättande verksamhet består av förberedande kurser inom olika branscher, förmedling av arbetstillfällen och handledning av ungdomarna. Verksamheten startade år 2013 och finns i så gott som alla städer och kommuner med verksamma svenskspråkiga 4H-föreningar. I fjol förmedlade 4H-föreningarna sammanlagt 4600 timmar arbete åt ungdomar.


Högupplöst bild på fönstertvätt
Foto: Fs4H/ Petra Ingo


Tilläggsinformation:

Verksamhetsledare Camilla Wahlsten, Finlands svenska 4H, tel. 040 563 6127, camilla.wahlsten(a)fs4h.fi

Informatör Petra Ingo, Finlands svenska 4H, tel. 043 824 8703, petra.ingo(a)fs4h.fi

 

Finlands svenska 4H är en barn- och ungdomsorganisation med cirka 4500 medlemmar i Svenskfinland. I verksamheten aktiveras barn och ungdomar, stärks den sociala kompetensen och färdigheterna för arbetslivet, samt väcks intresse för landsbygden. I 4H lär vi genom att göra.

 

66439_t.jpg

Lina-Lotta Kavander från Lovisa är Årets medlem i södra Finland 2018

Finlands svenska 4H:s styrelse har utsett Lina-Lotta Kavander till årets 4H-medlem i södra Finland 2018. 18-åriga Lina-Lotta studerar vid Lovisa gymnasium och har varit medlem i 4H i 9 år.Läs mera »
66431_t.jpg

Jenny Kaanela från Pargas är Årets 4H-medlem 2018

Jenny Kaanela har av Finlands svenska 4H:s styrelse utsetts till Årets medlem 2018. 19-åriga Jenny studerar till rättsnotarie vid Åbo Akademi och har varit medlem i 4H i 11 år.Läs mera »
64210_t.jpg

Barn lär sig om matens och motionens betydelse för välmåendet på 48 matskolor

Matskolor arrangeras av svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runt om i landet och närmare 800 barn kommer att delta i sommar. Matskolorna är en viktig del av föreningarnas sommarverksamhet och efterfrågan är stor under skolornas lovtider. På matskolorna får också närmare 180 unga viktig arbetserfarenhet som hjälpledare.Läs mera »
63878_t.jpg

Pressmeddelande: Säckinsamlingen Rejäl handling startar

Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liitto och de lokala 4H-föreningarna arrangerar den traditionella säckinsamlingen Rejäl handling. Läs mera »
63629_t.jpg

Unga lära sig om arbetslivet genom att göra olika småjobb i lokal samhället

4H-föreningarna runt om i Svenskfinland hjälper unga som fyllt 14 år att ta de första stegen mot arbetslivet genom att erbjuda introduktionskurser, handledning och små jobbuppdrag hos privata hushåll och lokala företag.Läs mera »
63222_t.jpg

Mia Gull har utsetts till årets verksamhetsledare 2017

Finlands svenska 4H:s styrelse har utsett Mia Gull från Malax till årets verksamhetsledare 2017. Mia har jobbat som verksamhetsledare för Malax-Petalax-Bergö 4H från och med år 2010.Läs mera »
61252_t.jpg

Pressmeddelande: Bra resultat i säckinsamlingen Rejäl handling

Inom Rejäl handling -kampanjen samlade 4H-ungdomarna 656 ton säckar i somras.Läs mera »
61126_t.jpg

Elin Vide från Närpes 4H blev årets medlem

Elin Vide har av Finlands svenska 4H:s styrelse utsetts till årets medlem för 2017. 18-åriga Elin studerar vid Närpes gymnasium och har varit medlem i 4H i 10 år.Läs mera »

Välkommen till det tvåspråkiga 4H-evenemanget Barnensdag 18.11 i Tammerfors

Närmare 100 barn i lågstadieålder och 50 vuxna samlas till Barnensdag evenemanget lördagen den 18 november. Dagen är en festlig höjdpunkt för klubbutbytet inom projektet Vår gemensamma vardag som tjugotre svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar deltagit i under de två senaste åren.Läs mera »
58530_t.jpg

Matglädje för barn i 38 matskolor

Matskolan-Ruokakoulu verksamheten förverkligas i sommar i 38 matskolor. Matskolorna arrangeras av svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runt om i landet och närmare 700 barn kommer att delta. På matskolorna får också närmare 150 unga hjälpledare arbetserfarenhet.Läs mera »
58248_t.jpg

Säckinsamlingen Rejäl handling startar

Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liitto och de lokala 4H-föreningarna arrangerar den traditionella säckinsamlingen Rejäl handling. Säckinsamlingens huvudfinansiär är Yara Suomi. I säckinsamlingen deltar även Hankkija, K-lantbruk, Raisioagro och Tilasiemen. Insamlingen sysselsätter hundratals ungdomar runt om i Finland. Som säckinsamlingens beskyddare fungerar jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio.Läs mera »
58203_t.jpg

Kom 6.5 till Vasa torg och bekanta dig med 4H

Den 6 maj klockan 10-14 arrangerar 4H PopUp på Vasa torg. Kom och hälsa på och bekanta dig med 4H-föreningarnas mångsidiga verksamhet.Läs mera »
55437_t.jpg

Barnens matskolor populära – matens ursprung blir bekant

Matlagningen, bondgårdsbesöken och att få bjuda föräldrarna på familjemiddag inspirerade barnen på Matskolan–Ruokakoulu -projektets dagsläger. Projektet tar slut vid årsskiftet, men Finlands svenska 4H och Suomen 4H-liitto fortsätter med verksamheten, eftersom barnen och föräldrarna önskar fortsättning på lägren.Läs mera »
54788_t.jpg

Pressmeddelande: Språkgränserna suddas ut på 4H:s klubbutbyten

I svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar träffas barn i lågstadieålder för att bekanta sig med varandras vardag, språk och traditioner. Klubbutbytet är en del av projekt Vår gemensamma vardag där man vill bidra till att skapa naturliga kontaktytor för barn och unga över språk- och kulturgränser.Läs mera »