61672.jpg

Lättlagat julgodis och frostade jullyktor

19.12.2017 kl. 15:26
Gör ditt eget julgodis och -pynt, så som barnen i Kristinestads 4H.

Den 16.12.2017 ordnade Kristinestads 4H ’’Barnens julstök’’. Där fick barnen pröva på att göra olika lättlagade julgodisar. Vi gjorde även trevliga pysseluppgifter så som smällkarameller, vackra frostade ljuslyktor, doftande julgransbollar fyllda med pepparkakskrydda, allt detta i en trevlig samvaro med stämningsfull julmusik för att finna den rätta julkänslan.

Här kommer tre recept på julgodis som barnen prövade på att laga.

Claras kokoskola-bitar, ca 30 bitar
100 g smör
1 dl sirap
1 dl strösocker
1 ½ dl havregryn
3 ½ dl cornflakes
½ dl kokos

Gör så här:
1. Smält smöret I en kastrull. Blanda ner sirap och socker och låt koka i en minut.
2. Tillsätt havregryn och cornflakes. Blanda om och häll upp på en plåt med bakplåtspapper.
3. Platta till med en slickepott och strö över kokos.
4. Låt stelna och skär sedan i bitar. Förvara i en burk i kylen.
 


Vita chokladbollar, ca 25 stycken
150 g vit choklad
100 g smör
5 dl havregryn
0.5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Rivet apelsinskal

Gör så här:
1. Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna.
2. Rör ihop smör, havregryn, socker, vaniljsocker och apelsinskal till en smet. Blanda i chokladen.
3. Rulla bollar av smeten och rulla dem i kokos eller vad som föredras t.ex. florsocker.


Leilas Rocky Road, ca 25 bitar

600 g mörk eller ljus choklad
2 påsar (260 g) dumlekola
4 nävar mini-marshmallows
4 dl salta jordnötter
2 dl pistaschnötter


Gör så här:
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt den svalna lite.
2. Dela dumlekolorna. Rör ner kolorna och nästan alla nötter och marshmallows (spara lite att strö över).
3. Fyll chokladblandningen i en plåt eller form så att den är cirka 3 cm tjock. Strö över resterande nötter och marshmallows. Ställ in i kylen. Skär upp i bitar när det stelnat.
 


Frostad jullykta

Gör så här: stryk på ordentligt med lim på en glasburk och rulla sedan den i salt. Låt torka. Dekorera med valfritt band och glansbild.

God Jul!

Text och foton: Victoria Vikstrand, verksamhetsledare Kristinestads 4H

66744_t.jpg

Lättbakade julgransbrownies till julen

Pröva Claras saftiga julgransbrownies med mindre socker och mera smak.Läs mera »
66490_t.jpg

Pizza till myskvällar

Hemgjord pizza är super gott en mörk november kväll. Du kan göra en klassisk pizza eller testa nya smaker genom att varjera fyllningen.Läs mera »
64589_t.jpg

Plåtbröd med färskost

Baka gott plåtbröd som räcker till hela familjen och gör egen färskost med färska örter till.Läs mera »
64588_t.jpg

Grönsaksstavar och guacamoledipp

Färska grönsaker med dipp är både super gott och hälsosamt. Pröva till mellanmål eller till kvällsgott.Läs mera »
62694_t.jpg

Petras recepttips

I januari kockade barnen i åk 3-6 med Petra i Korsnäs 4H. Här delar hon med sig av recepten de prövade på. Läs mera »
62337_t.jpg

Omelett - lätt som en plätt!

Omeletten är ett ypperligt morgonmål eller mellanmål en kall vinterdag. Rör ihop några ägg och testa fram din favoritfyllning. Läs mera »
61475_t.jpg

Testa vår tacopaj

Är du sugen på en god enkel middag? Prova vårt recept på tacopaj, servera gärna med sallad.Läs mera »
61216_t.jpg

Grönsaker med hemgjorda dippsåser

Favorit tema för Kimitoöns 4H:s klubbträffar är hemgjorda dippsåser.Läs mera »
59159_t.jpg

Ellens rabarberpaj med smuldeg

Nu växer rabarbern så det knakar! Vill du göra en gott mellanmål eller en somrig efterätt så kan du testa Ellens rabarberpaj med smuldeg.Läs mera »