66744.jpg

Lättbakade julgransbrownies till julen

11.12.2018 kl. 16:43
Pröva Claras saftiga julgransbrownies med mindre socker och mera smak.

När jag väljer att baka brukar jag fundera ut ett bakverk som inte innehåller överdrivet mycket socker. Dessutom är jag svag för grönsaker och rotfrukter så i år blir min julkaka en kombination av mindre socker och med grönsaker och havremjöl i stället för vetemjöl.

Riven rödbeta gör kakorna lite saftiga och vetemjölet är utbytt till havremjöl. Vill man gärna baka med vetemjöl så fungerar även det.

Ha en god jul!


JULGRANSBROWNIES MED RÖDBETA

2½ dl finriven rödbeta
150 g smör
1½ dl råsocker eller vanligt strösocker
2 dl havremjöl
3 msk kakao
½ tsk bakpulver
1 krm salt
½ tsk ingefära
1½ tsk kanel
Lite chili


Gör så här:

1. Smält smöret.

2. Skala och riv rödbetorna fint.

3. Rör ner sockret i smöret.

4. Rör ner äggen.

5. Blanda sedan alla torra ingredienser och rör samman allt.

6. Häll allt i en form med måtten 40 x 25 (eller liknande mått).

7. Grädda ca 15-20 min i 180 grader. Skär bitarna i trekanter.

8. Dekorera som julgranar t.ex. med färgad grädde och färska bär eller vad man har att tillgå. Kantbitarna kan användas som julgranens stam.

Text och foton: Clara Bergström, Kimitoöns 4H