55643.jpg

Arbetslivskörkortskurs på havet

22.12.2016 kl. 11:04
Malax 4H och Närpes 4H arrangerade en gemensam arbetslivskörkortskurs för ungdomar under en resa till Umeå.

Första lördagen i november samlades 12 förväntansfulla ungdomar och två ledare i hamnterminalen i Vasa för att stiga ombord på Wasaline.  Målet med resan var att ungdomarna skulle lära sig arbetslivets spelregler under båtresorna och shoppa i Umeå. Då alla kommit och vi gått ombord på båten sökte vi upp vårt konferensrum och installerade oss, för att hinna med fyra lektioner plus matpaus. På en fyratimmars båtresa är minuterna dyrbara.

Ungdomarna övade arbetsintervjutillfällen.

På väg till Umeå fick kursdeltagarna lära sig hur viktigt första intrycket är, var och hur man hittar ett arbete, hur man beter sig som arbetstagare... De skrev arbetsansökningar och gjorde sina egna cv:n. Avslutningsuppgiften blev att fundera över hur man ska bete sig vid en arbetsintervju. Efter detta kompakta arbetspass anlände båten till Umeå, där vi checkade in på fängelsehotellet och gav oss ut på egna strövtåg. Innan affärerna stängde samlades vi för att köpa frukostmaterial och vandrade tillbaka till hotellet.

Att skriva en bra arbetsansökan och CV är inte alltid så lätt och kräver också övning.

På söndagen åt vi frukost och styrde kosan mot hamnen. Vi började hemfärden med att öva arbetsplatsintervjuer i små grupper. Rättigheter och skyldigheter som både anställd och arbetsgivare diskuterades, och hur man beter sig om man arbetar inom serviceyrken. Kursen avslutades med provskrivning och utvärdering. Vi ledare var mycket nöjda med gruppen som var med, och kan varmt rekommendera den här kursformen för andra föreningar!

En filmsnutt från resan hittar du här>>

Text och foton: Anki Enqvist, Närpes 4H

 
66743_t.jpg

Julen är pysslarnas högtid

Varje år ordnar Ålands 4H några kurser inför jul. I år har vi bundit kransar och fixat julgodis tillsammans med våra medlemmar. Kurserna är populära och blir snabbt fullbokade!Läs mera »
65344_t.jpg

På IFYE-utbyte i Schweiz

Mira tog vara på chansen och åkte på 4H:s ungdomsutbyte till Schweiz. Det blev en oförglömlig resa med många fina minnen.Läs mera »
65456_t.jpg

Uttagningstävlingar i traktorprecision hölls i Närpes

Halv åtta på morgonen svänger en bil in på ishallens parkering i Närpes, och en kvinna lastar ur tegelstenar och elrör. Två små barn vandrar förbi med sin mamma och ropar glatt: Mamma mamma idag kommer traktorn!Läs mera »
64371_t.jpg

4H:arna på Kimitoön odlar jättelök

I Kimitoöns 4H har vi som tradition att odla jättelök. Det är en tävling där man ser vem som får den största löken då det är dags att skörda den på sensommaren.Läs mera »
63577_t.jpg

Skytte och bygge av minkfällor på jakt- och viltvårdsdag i Lappträsk

Söndagen den 15 april ordnade Östnylands 4H en jakt- och viltvårdskurs för ungdomar på skjutbanan i Pockar.Läs mera »
60154_t.jpg

Som apa bland trädtopparna

Sele, hjälm och en säkerhetsgenomgång – sedan är du redo att klättra som en apa från träd till träd.Läs mera »
60661_t.jpg

Sommaräventyr - Nordiskt 4H-läger i Norge

Ett gäng med glada finlandssvenska 4H:are åkte i somras på det stora nordiska 4H-lägret till Norge. Sandra, Olivia och Julia berättar om sin lägervecka.Läs mera »
59639_t.jpg

Botnia 4H utsåg årets Beachkockar

Beachkockarnas premiär hölls en solig fredagkväll i juni på simstranden i Nedervetil. Idén till evenemanget var barnens.Läs mera »
59157_t.jpg

Finlands nationalrätt – rågbröd

Gör du som elever i Nykarleby och gläd andra med att bjuda på färskt rågbröd.Läs mera »
58536_t.jpg

Roligt och lärorikt med 4H-uppgift under sommaren

Samuel, Conny, Arthur och Zacharias, fyra duktiga killar från Kimitoöns 4H, premierades för sina 4H-uppgifter i fjol. Här berättar de om hur det är att syssla med en 4H-uppgift.Läs mera »