63577.jpg

Skytte och bygge av minkfällor på jakt- och viltvårdsdag i Lappträsk

19.04.2018 kl. 16:26
Söndagen den 15 april ordnade Östnylands 4H en jakt- och viltvårdskurs för ungdomar på skjutbanan i Pockar.

Målet med dagen var att erbjuda ungdomar en möjlighet att bekanta sig lite närmare med jakt- och viltvård som hobby samt få pröva på någonting nytt om man inte exempelvis har en förälder som håller på med jakt.

Under dagen fick deltagarna bygga varsin vippfälla för minkar, som de sedan fick ta med sig hem efter kursen. På programmet fanns också skytte med miniatyrgevär och luftgevär. 

Säkerhet och full koncentration är alltid A och O då man håller på med skytte. Deltagarna får här goda råd av jägarna Nils Liljeström och Joakim Lindroos i säker hantering av vapen.

Som måltavla användes bl.a. pafftavlor och en skidskyttetavla som genast gav respons om man träffade eller inte.

Ungdomarna fick även pröva skytte med hagelgevär mot stilla stående mål och flygande lerduvor.

Efter välsmakad grillkorv och saftpaus fanns det dessutom ännu i slutet av dagen möjlighet att gå en jaktstig i skogen, där ungdomarna fick testa sina skyttekunskaper med hagelgevär mot olika rörliga djurmåltavlor.

På kursen deltog två flickor och sex pojkar. Ungdomarna var från Lappträsk, Liljendal och Sibbo.

Dagen arrangerades i samarbete med jägare från de lokala jaktföreningarna i Lappträsk.

Det finns ingen åldersgräns för att börja med jakt. När man börjar med jakt som hobby, bör man avlägga jägarexamen som krävs av alla nya jägare. De lokala jaktvårdsföreningarna ordnar examenstillfällen.

Är just du intresserad av jakt och skytte kan du bra ta kontakt med din lokala jaktförening eller jaktvårdsförening. På många håll är det brist på nya medlemmar så föreningarna instruerar gärna och berättar mera åt intresserade.


Text: Anna Liljeström, verksamhetsledare för Östnylands 4H
Foton: Anna Liljeström och Maria Lill-Smeds

65344_t.jpg

På IFYE-utbyte i Schweiz

Mira tog vara på chansen och åkte på 4H:s ungdomsutbyte till Schweiz. Det blev en oförglömlig resa med många fina minnen.Läs mera »
65456_t.jpg

Uttagningstävlingar i traktorprecision hölls i Närpes

Halv åtta på morgonen svänger en bil in på ishallens parkering i Närpes, och en kvinna lastar ur tegelstenar och elrör. Två små barn vandrar förbi med sin mamma och ropar glatt: Mamma mamma idag kommer traktorn!Läs mera »
64371_t.jpg

4H:arna på Kimitoön odlar jättelök

I Kimitoöns 4H har vi som tradition att odla jättelök. Det är en tävling där man ser vem som får den största löken då det är dags att skörda den på sensommaren.Läs mera »
60154_t.jpg

Som apa bland trädtopparna

Sele, hjälm och en säkerhetsgenomgång – sedan är du redo att klättra som en apa från träd till träd.Läs mera »
60661_t.jpg

Sommaräventyr - Nordiskt 4H-läger i Norge

Ett gäng med glada finlandssvenska 4H:are åkte i somras på det stora nordiska 4H-lägret till Norge. Sandra, Olivia och Julia berättar om sin lägervecka.Läs mera »
59639_t.jpg

Botnia 4H utsåg årets Beachkockar

Beachkockarnas premiär hölls en solig fredagkväll i juni på simstranden i Nedervetil. Idén till evenemanget var barnens.Läs mera »
59157_t.jpg

Finlands nationalrätt – rågbröd

Gör du som elever i Nykarleby och gläd andra med att bjuda på färskt rågbröd.Läs mera »
58536_t.jpg

Roligt och lärorikt med 4H-uppgift under sommaren

Samuel, Conny, Arthur och Zacharias, fyra duktiga killar från Kimitoöns 4H, premierades för sina 4H-uppgifter i fjol. Här berättar de om hur det är att syssla med en 4H-uppgift.Läs mera »
58495_t.jpg

Tovning är kul

I Botnia 4H firas Finland 100 år genom att alla kurser har någon anknytning till temat. Läs mera »