65344.jpg

På IFYE-utbyte i Schweiz

01.11.2018 kl. 11:02
Mira tog vara på chansen och åkte på 4H:s ungdomsutbyte till Schweiz. Det blev en oförglömlig resa med många fina minnen.

IFYE (International 4H Youth Exchange) utbytesprogram

IFYE (International 4H Youth Exchange) är ett utbytesprogram som är menat för 4H-ungdomar. Du måste vara minst 16 eller 18 år för att åka på ett IFYE-utbyte, beroende på längden på resan och destinationslandet.

De flesta utbytesprogrammen börjar under sommarmånaderna, och du kan välja ganska fritt hur länge du vill stanna i destinationslandet (oftast mellan 1-6 månader).

I ditt destinationsland bor du i en eller flera värdfamiljer och blir en del av din värdfamilj. Du får uppleva bland annat resor inom destinationslandet och prova nya saker med din värdfamilj – men också se hur deras vardag ser ut. De flesta av IFYE-värdfamiljerna bor på bondgårdar.

Vyer från Habkern (Interlaken) där vi hade vår "incoming weekend".

Schweiz var en av mina tre topp länder

Jag har tidigare jobbat för Korsholms 4H och varit med i Korsholms 4H:s styrelse, så genom det fick jag reda på att detta utbytesprogram finns och blev intresserad. När man ansökte om att åka på ett IFYE-utbyte var man tvungen att skriva in sina topp tre länder som man vill åka till (av de länder som Suomen 4H ordnar utbyten till) – och sedan väljer 4H:s IFYE-koordinator vem som antas och vart man åker. 

Förberedelser

Före mitt utbyte, i mars 2018, var jag på en skolning i Järvenpää med alla de andra från Finland som också skulle på IFYE-utbyten sommaren 2018. Vi fick mera information om utbytet och vad vi ska förvänta oss, samt fick tips om till exempel hur vi skulle packa. Vi fick också höra på när ”gamla” IFYEs berättade om deras utbyten.


Vi fick se ett uppträdande med alphorn.

I Schweiz på utbyte

Jag spenderade totalt en månad i Schweiz, och jag var där från den 19.6.2018 till den 17.7.2018.

Jag bodde i två värdfamiljer under mitt utbyte. Jag bodde i den första familjen i ungefär två och en halv vecka, och tio dagar i den andra familjen. Den första värdfamiljen bodde nära Bern, och den andra värdfamiljen bodde på andra sidan av Schweiz, ganska nära Zürich vid tyska gränsen. 

Den första helgen i Schweiz hade vi en underbar ”Incoming weekend”, där jag fick spendera helgen med 4H:are och IFYES från olika delar av världen. Under denna helg hade vi bland annat workshops, en fest och vandrade. Där fick jag bland annat ha en presentation om Finland.

Ute på vandring i Habkern (Interlaken).

Under mitt utbyte for jag på olika utflykter med mina värdfamiljer och såg sevärdheter, men mest så spenderade jag bara tid med min värdfamilj och följde med deras vardag. Jag blev nära med båda mina värdfamiljer, och kom överens bra med båda familjerna.

Båda familjerna hade bondgårdar (där de hade djur), så jag hjälpte till med arbetet på gården också ibland.

Värdfamiljerna bodde i olika delar av Schweiz, så jag fick se flera olika delar av Schweiz, bekanta mig med olika familjer och verkligen uppleva hur det är att bo i Schweiz. Jag lärde känna många nya härliga människor, for på olika evenemang i Schweiz, utforskade storstäder och små byar, vandrade i berg och på naturstigar, simmade och solade, jobbade på bondgårdar, shoppade, sportade, använde lokaltrafiken själv…Jag fick till och med resa till Tyskland två gånger med min andra värdfamilj, eftersom de bodde så nära tyska gränsen.

Vyer från Zurich.

Detta var en oförglömlig resa, och jag uppmanar alla som är intresserade att fara på ett IFYE – utbyte. Jag fick så många underbara minnen, provade nya saker, och fick lära känna en helt ny kultur och leva som en Schweizare - och jag kommer aldrig att glömma denna resa.

Månaden gick väldigt snabbt, och jag planerar att åka tillbaka till Schweiz så snabbt som möjligt. Schweiz började kännas som ett andra hem under månaden jag bodde där.

Text och foton: Mira Mandell

65456_t.jpg

Uttagningstävlingar i traktorprecision hölls i Närpes

Halv åtta på morgonen svänger en bil in på ishallens parkering i Närpes, och en kvinna lastar ur tegelstenar och elrör. Två små barn vandrar förbi med sin mamma och ropar glatt: Mamma mamma idag kommer traktorn!Läs mera »
64371_t.jpg

4H:arna på Kimitoön odlar jättelök

I Kimitoöns 4H har vi som tradition att odla jättelök. Det är en tävling där man ser vem som får den största löken då det är dags att skörda den på sensommaren.Läs mera »
63577_t.jpg

Skytte och bygge av minkfällor på jakt- och viltvårdsdag i Lappträsk

Söndagen den 15 april ordnade Östnylands 4H en jakt- och viltvårdskurs för ungdomar på skjutbanan i Pockar.Läs mera »
60154_t.jpg

Som apa bland trädtopparna

Sele, hjälm och en säkerhetsgenomgång – sedan är du redo att klättra som en apa från träd till träd.Läs mera »
60661_t.jpg

Sommaräventyr - Nordiskt 4H-läger i Norge

Ett gäng med glada finlandssvenska 4H:are åkte i somras på det stora nordiska 4H-lägret till Norge. Sandra, Olivia och Julia berättar om sin lägervecka.Läs mera »
59639_t.jpg

Botnia 4H utsåg årets Beachkockar

Beachkockarnas premiär hölls en solig fredagkväll i juni på simstranden i Nedervetil. Idén till evenemanget var barnens.Läs mera »
59157_t.jpg

Finlands nationalrätt – rågbröd

Gör du som elever i Nykarleby och gläd andra med att bjuda på färskt rågbröd.Läs mera »
58536_t.jpg

Roligt och lärorikt med 4H-uppgift under sommaren

Samuel, Conny, Arthur och Zacharias, fyra duktiga killar från Kimitoöns 4H, premierades för sina 4H-uppgifter i fjol. Här berättar de om hur det är att syssla med en 4H-uppgift.Läs mera »
58495_t.jpg

Tovning är kul

I Botnia 4H firas Finland 100 år genom att alla kurser har någon anknytning till temat. Läs mera »